wtorek, 4 listopada 2014

Najlepszy wegesmalec

Dzisiaj fasola po raz drugi na blogu, tym razem w postaci aromatycznej pasty. Najlepiej zjadać ją jeszcze cieplutką z ogórkiem kiszonym! :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól i pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Namoczoną dzień wcześniej fasonę ugotować do miękkości.
  2. Cebulę posiekać, jabłko pokroić w kosteczkę i poddusić na rozgrzanym oleju. 
  3. Fasolę zblenderować z przyprawami, sosem sojowym i wodą. Pod koniec dodać jabłko z cebulką i zmiksować raz jeszcze na mniejszych obrotach. Można dodać troszkę więcej sosu sojowego, jeśli smak nie jest dość wyrazisty. Zajadać z ogórkiem :)
    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz