wtorek, 28 października 2014

Kotlety z białej fasoli i kaszy jaglanej

Ciężko jest wybrać danie na swój blogowy debiut, ale postanowiłam nie szukać daleko i dodać przepis na wegetariańskie kotleciki!
Wydaje mi się, że ten wybór był bardzo dobry, gdyż w diecie bezmięsnej fasola jest świetnym źródłem białka. Ponadto w fasoli znajduje się lecytyna, która wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, zwiększając koncentrację i pamięć. To także źródło witamin z grupy B i witaminy E, fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Nienasycone kwasy tłuszczowe, ukryte w fasoli, pomagają rozpuszczać witaminy A, D, E i K, a lignany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych! Także nic - tylko jeść fasolę. :)
W moich kotlecikach występuje też najzdrowsza z kasz - jaglana, ale o jej właściwościach wspomnę następnym razem.



Składniki (9 kotlecików):
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki cząbru (opcjonalnie), 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotować 1-1,5 godziny. Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. 
  2. Fasolę odcedzić i zblenderować. Wymieszać dokładnie z resztą składników. Jeżeli kotleciki nie będą chciały się lepić, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
  3. Formować niewielkie, lekko spłaszczone kuleczki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 
                                                          Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ymmm wyglądają smacznie..na pewno skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fasola już namoczona,jutro zrobię.

    OdpowiedzUsuń