Tofu... można je kochać bądź nienawidzić. Ten przepis szczególnie gorąco polecam tym, którzy do tofu podchodzą z rezezwą - może wreszcie Wam zasmakuje! :)
Tofu nazywane jest serkiem sojowym, ponieważ powstaje w procesie koagulacji mleczka sojowego. Poza jego wyjątkowym smakiem, ma wiele cennych właściwości - przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka. Tofu zawiera także fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo oraz witaminę E i witaminy z grupy B.
Składniki (na jedną porcję):
-pulpety
- 0,5 opakowania tofu ( ja użyłam z ziołami)
- przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki tymianku, 0,5 łyżeczki chilli, sól i pieprz (do smaku)
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
-sos
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- ząbek czosnku
- ok. 200 ml przecieru pomidorowego bądź pomidorów z puszki
- przyprawy: 0,5 łyżeczki startego imbiru, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, sól
- olej do smażenia
-makaron spaghetti
Przygotowanie:
- Tofu zblenderować z wszystkimi przyprawami. Z powstałej masy lepić malutkie kuleczki i obtaczać je w bułce tartej, dokładnie dociskając. Smażyć ze wszystkich stron na złoto.
- Ugotować makaron al dente.
- Na rozgrzany w rondelku olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Smażyć ok. 3 minuty, a następnie dodać przecier pomidorowy, imbir i słodką paprykę. Doprowadzić do wrzenia.
- Ugotowany makaron umieścić w rondelku i wymieszać dokładnie ze sosem. Poczekać, aż sos się zredukuje. Dosolić do smaku.
- Spaghetti podawać z przygotowanymi pulpecikami. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz