Kotlety z soczewicy
Kotlety znowu na blogu - tym razem z soczewicy, która zawiera sporo białka, a także błonnik pokarmowy, witaminy: B1, B2 i B6 oraz kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk i żelazo. Kotleciki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepis można modyfikować na wiele sposobów, np. poprzez dodanie startej marchewki zamiast pietruszki. Dużym ułatwieniem jest także to, że soczewicy nie trzeba namaczać dzień wcześniej. :)
Składniki (8 sztuk):
- 200 g suchej soczewicy
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki płatków owsianych
- przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki majeranku, sól i pieprz (do smaku)
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zblenderować.
- Do soczewicy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Lepić niewielkie kotleciki (jeżeli będą się rozpadać, dodać więcej bułki tartej) i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Smacznego!
Wygląda pysznie! :D
OdpowiedzUsuńdziękuję. zachęcam do wypróbowania. :)
UsuńPyszna propozycja, lubię tego typu kotleciki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję, również pozdrawiam :)
Usuń