wtorek, 18 listopada 2014

Kotlety z soczewicy

Kotlety znowu na blogu - tym razem z soczewicy, która zawiera sporo białka, a także onnik pokarmowy, witaminy: B1, B2 i B6 oraz kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk i żelazo. Kotleciki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepis można modyfikować na wiele sposobów, np. poprzez dodanie startej marchewki zamiast pietruszki. Dużym ułatwieniem jest także to, że soczewicy nie trzeba namaczać dzień wcześniej. :) 


Składniki (8 sztuk):

  • 200 g suchej soczewicy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki majeranku, sól i pieprz (do smaku)
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zblenderować. 
  2. Do soczewicy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Lepić niewielkie kotleciki (jeżeli będą się rozpadać, dodać więcej bułki tartej) i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 
    Smacznego!


4 komentarze: