Składniki (2-4 porcje):
- 4 tortille
- 20 g startego sera żółtego
- nadzienie
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
- 200 g mrożonego szpinaku
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki groszku
- 0,5 puszki fasolki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki czerwonej papryki, sól i pieprz
- olej do smażenia
-sos
- 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 kostka bulionu warzywnego
- przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Przygotować sos - na łyżce oleju zeszklić cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodać resztę składników i gotować przez ok. 20 minut, aż sos się zredukuje. Od czasu do czasu przemieszać.
- Rozmrozić szpinak. Na patelnię wrzucić paprykę, marchewkę oraz czosnek i podsmażyć ok. 3 minuty. Dodać resztę składników i pozostawić na ogniu jeszcze przez chwilę.
- Ułożyć nadzienie wzdłuż środka każdej tortilli i zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym bądź niewielkiej brytfannie.
- Polać przygotowanym sosem i startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
zdjęcia wyglądają przepysznie, na pewno spróbuję <3.
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakowało. :)
UsuńDanie wygląda doskonale! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, równie dobrze (a może nawet lepiej) smakuje :p
UsuńWygląda super, dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńcieszę się,mżawka pomogłam. napisz, czy smakowało. :)
Usuń