poniedziałek, 24 listopada 2014

Enchilada wegetariańska

Bardzo lubię przepisy z tortilli, dzisiaj przedstawiam jeden z pomysłów na jej wykorzystanie - Enchiladę! Gwarantuję, że się w niej zakochacie. :) 

Składniki (2-4 porcje):
- 4 tortille
- 20 g startego sera żółtego
- nadzienie
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku
  • 0,5 puszki fasolki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki czerwonej papryki, sól i pieprz
  • olej do smażenia
-sos
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  1. Przygotować sos - na łyżce oleju zeszklić cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodać resztę składników i gotować przez ok. 20 minut, aż sos się zredukuje. Od czasu do czasu przemieszać.
  2. Rozmrozić szpinak. Na patelnię wrzucić paprykę, marchewkę oraz czosnek i podsmażyć ok. 3 minuty. Dodać resztę składników i pozostawić na ogniu jeszcze przez chwilę. 
  3. Ułożyć nadzienie wzdłuż środka każdej tortilli i zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym bądź niewielkiej brytfannie. 
  4. Polać przygotowanym sosem i startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
    Smacznego!

6 komentarzy:

  1. zdjęcia wyglądają przepysznie, na pewno spróbuję <3.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję, równie dobrze (a może nawet lepiej) smakuje :p

      Usuń
  3. Wygląda super, dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się,mżawka pomogłam. napisz, czy smakowało. :)

      Usuń