Składniki (mała keksówka):
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 małe jabłko (pokrojone w kostkę)
- przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki tymianku, szczypta startej gałki muszkatałowej, sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 2,5 czubatych łyżek płatków owsianych
- 50 ml oleju + do smażenia
Przygotowanie:
- Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować do miękkości.
- W międzyczasie zeszklić na patelni cebulkę z jabłkiem, aby się lekko rozpadały.
- Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić, połączyć z cebulką i jabłkiem oraz resztą szkładników. Zblenderować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę fasolową przełożyć do wysmarowanej olejem i przyprószonej bułką tartą keksówki. Piec ok. 40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia (inaczej będzie się kruszyć). <3
Smacznego!
Ja jadam mięso,ale ostatnio zrobiłam pasztet z soczewicy i byłam zaskoczona jak bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakował. zachęcam do wypróbowania mojego przepisu i innych bezmięsnych potraw. :)
Usuńuwielbiam pasztety fasolowe, często dodaję je również jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńdo obiadu polecam bardziej kotleciki -> http://rozowawegetarianka.blogspot.com/2014/10/kotlety-z-biaej-fasoli-i-kaszy-jaglanej.html jeśli lubisz pasztety, to one na pewno też Ci zasmakują ;)
Usuń